Back to overview

Wanneer gebruik ik welk websiteplatform

02 May 2024

Als je denkt aan het bouwen van een website, kan het overweldigend zijn om te beslissen welk platform het beste bij je past. Met zoveel opties beschikbaar, is het belangrijk om te begrijpen wat elk platform te bieden heeft en welke het meest geschikt is voor jouw behoeften. Hieronder volgt een eenvoudig overzicht van enkele populaire websiteplatformen, speciaal voor beginners zonder technische kennis.

WordPress met Elementor: Het lijkt allemaal mooi en efficiënt

Wat is het?

Elementor is een populaire page builder plugin voor WordPress dat het gemakkelijk maakt om een website te bouwen en te beheren. Met Elementor kun je WordPress-ontwerpen maken door middel van een drag-and-drop interface. Je hebt wel een kleine leercurve nodig om het vlot te kunnen gebruiken.

Voordelen

 • Goedkoop

Nadelen

Ik ben geen fan… ik vergelijk Elementor & WordPress met gedwongen incest: je kan er iets mee maken dat in eerste instantie wel okee lijkt maar op de lange duur, ga je de beperkingen wel zien. Elementor maakt namelijk gebruik van WordPress om websites te produceren. Echter is dat niet naar de zin van WordPress omdat Elementor zo de markt, op de kap van WordPress, begint in te nemen. Als wanhoopspoging kwam WordPress enkele jaren geleden met Gutenberg (native pagebuilder) op de proppen als alternatief om de schade te beperken. Helaas is de vaststelling dat dit tot vandaag de dag nog niet veel verbetering heeft gebracht. Hieruit kan je besluiten dat die relatie helemaal niet gezond is. Voor deze redenen zou ik er nooit voor kiezen om als gebruiker mee in die relatie te stappen.

Daarnaast heb je ook nog volgende nadelen:

 • De code die Elementor genegeerd is gewoonweg rommel
 • Je hangt vast aan een maandelijks bedrag op basis van je noden
 • Je bent afhankelijk van updates en eventuele conflicten
 • Elementor websites zijn meestal trager
 • Ze zien er vaker generatief uit als je geen ervaring als developer hebt

Conclusie: Als iemand je ooit een Elementor-website probeert te verkopen of je wil er zelf één maken, denk dan eerst twee keer na.

Voor wie is het geschikt?

WordPress met Elementor is ideaal voor beginners die op zoek zijn naar een gebruiksvriendelijke oplossing zonder gedoe. Met Elementor kun je gemakkelijk websites maken zonder enige coderingservaring. Als je niet van plan bent de website lang of voor heel belangrijke doeleinden te gebruiken, is dit een snelle en goedkope oplossing.

WordPress met een aangepast thema: Flexibiliteit en kracht

Wat is het?

Het maken van een aangepast thema geeft maximale flexibiliteit en controle. Met de mogelijkheid om je eigen thema vanaf nul te bouwen of bestaande thema’s aan te passen, kun je een website creëren die perfect aansluit bij jouw visie. Ikzelf gebruik ACF om zo op een gebruiksvriendelijke manier mijn klanten de mogelijkheid te bieden om alle inhoud aan te passen die nodig is zonder dat ze hierin iets fout kunnen doen.

Voordelen

 • Je website bevat hierdoor geen onnodige rommel
 • Je kan als gebruiker weinig fout doen
 • Een website met een custom thema is unieker t.o.v. je concurrentie
 • Indien een designer het ontwerp maakt, moet deze zich niet aan beperkingen houden
 • Het is makkelijker te onderhouden waardoor je op termijn ook kosten uitspaart

Nadelen

 • Het kan wel iets meer kosten aangezien het maatwerk is.
 • Je kan niet zonder developer

Voor wie is het geschikt?

Dit is de ideale keuze voor mensen die streven naar een unieke website met een lange levensverwachting en die volledig aan hun behoeften voldoet. Het vereist wel dat je een developer nodig hebt die dit thema op maat kan maken maar biedt enorm veel mogelijkheden.

Shopify: Aanbevolen voor E-commerce

Wat is het?

Shopify is een toonaangevend e-commerceplatform dat alles biedt wat je nodig hebt om een online winkel te starten en te laten groeien. Met functies zoals productbeheer, betalingsverwerking en marketingtools, is het een uitstekende keuze voor iedereen die een online winkel wil opzetten.

Waarom geen Woocommerce (WordPress)?

De werking van een goede Woocommerce website is afhankelijk van de andere plugins en technologieën die op de bestaande WordPress-installatie voorzien worden. Het is heel verleidelijk om voor elke behoefte van je webshop een bijkomende plugin te installeren en zo alles aan elkaar te lijmen. Echter is dat op lange termijn heel moeilijk te onderhouden en verlies je al snel het overzicht. Shopify is een platform waarin zo goed als alles voorzien is en waar je makkelijker het overzicht mee kan bewaren.

Voor wie is het geschikt?

Shopify is de beste keuze voor mensen die zich willen concentreren op het bouwen van een succesvolle online winkel. Hoewel het ook geschikt is voor beginners, is het vooral krachtig voor diegenen die serieus zijn over e-commerce en de groei van hun online bedrijf.

Framer: Alles-in-één voor personen met een oog voor design

Wat is het?

Framer is een krachtig ontwerpplatform dat gericht is op professionals met een designachtergrond. Het biedt tools voor het maken van interactieve prototypes en het ontwerpen van geavanceerde gebruikerservaringen.

Voor wie is het geschikt?

Framer is perfect voor ontwerpers die de volledige controle willen hebben over het ontwerp- en prototypingproces. Met zijn geavanceerde functies is het echter minder geschikt voor beginners zonder designervaring.

Webflow: Alles-in-één voor gevorderde

Wat is het?

Webflow is een krachtig alles-in-één ontwerp- en ontwikkelplatform dat een hogere mate van controle en aanpassing biedt dan traditionele websitebouwers. Het vereist echter wel een zekere leercurve vanwege zijn geavanceerde functies.

Voor wie is het geschikt?

Webflow is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar meer controle over hun websiteontwerp en -ontwikkeling, maar bereid zijn wat tijd te investeren in het leren van het platform. Het is minder geschikt voor absolute beginners, maar biedt ongeëvenaarde mogelijkheden voor wie het onder de knie heeft.

Wix en Squarespace: Alles-in-één voor beginners

Wat zijn ze?

Wix en Squarespace zijn beide alles-in-één websitebouwers die zich richten op gebruikers zonder technische kennis. Ze bieden eenvoudige drag-and-drop interfaces, samen met hosting en domeinregistratie, waardoor het gemakkelijk is om snel een website op te zetten.

Voor wie zijn ze geschikt?

Wix en Squarespace zijn perfect voor beginners die een mooie website willen maken zonder gedoe. Met hun gebruiksvriendelijke interfaces en vooraf ontworpen sjablonen zijn ze ideaal voor mensen die snel online willen gaan.

Conclusie

Het kiezen van het juiste websiteplatform hangt af van jouw specifieke behoeften, vaardigheden en doelen. Of je nu op zoek bent naar eenvoud, flexibiliteit, geavanceerde ontwerpfuncties of e-commercefunctionaliteit, er is een platform dat perfect bij je past. Het belangrijkste is om te experimenteren, te verkennen en te ontdekken welke optie het beste werkt voor jouw project.

© Webshift 2024
VAT: BE 0642.991.026