Terug naar overzicht

Domeinnaam, hosting en DNS verschillen uitgelegd

06 januari 2024

Als je nieuw bent in de wereld van websites, kunnen termen als hosting, domeinnaam en DNS misschien verwarrend zijn. Maar maak je geen zorgen, we gaan deze concepten stap voor stap uitleggen zonder ingewikkelde vergelijkingen.

1. Domeinnaam: Een domeinnaam is het adres van je website op het internet. Het is de naam die mensen in hun webbrowser typen om je website te bezoeken. Bijvoorbeeld, “www.jouwbedrijf.com” is een domeinnaam. Het is uniek en moet geregistreerd worden bij een domeinnaamregistrar.

2. Hosting: Hosting is de ruimte op een server waar je websitebestanden worden opgeslagen en toegankelijk zijn voor bezoekers. Het is als de harde schijf van je computer, maar dan op internet. Bij het kiezen van een hostingprovider moet je letten op zaken als opslagruimte, bandbreedte en betrouwbaarheid.

3. DNS: DNS staat voor Domain Name System. Het is een systeem dat domeinnamen vertaalt naar het IP-adres van de server waarop je website wordt gehost. Wanneer iemand jouw domeinnaam intypt in hun browser, stuurt DNS hen naar de juiste server. Het is als een telefoonboek voor het internet.

Voorbeeld: Stel je voor dat je jouw website “www.jouwbedrijf.com” wilt bouwen. Je koopt eerst de domeinnaam “jouwbedrijf.com”, vergelijkbaar met het verkrijgen van een huisadres. Vervolgens huur je hostingruimte bij een hostingprovider, net zoals je een stuk grond zou kopen om je huis te bouwen. Tot slot, configureer je DNS-instellingen om ervoor te zorgen dat wanneer mensen jouw domeinnaam invoeren, ze naar de juiste server worden geleid waar je website wordt gehost, net zoals de GPS of Google Maps ervoor zorgen dat mensen naar jouw huis geleidt worden wanneer ze je adres ingeven.

Visualisatie van hoe de DNS een domeinnaam verbind met hosting & mailboxen.

Waarom zijn deze concepten belangrijk?

  • Een domeinnaam geeft je website een herkenbare identiteit op het internet.
  • Hosting zorgt ervoor dat je website toegankelijk is voor bezoekers en dat je bestanden veilig worden opgeslagen.
  • DNS zorgt ervoor dat mensen je website kunnen vinden wanneer ze je domeinnaam intypen.

Conclusie:

Domeinnaam, hosting en DNS zijn essentiële onderdelen van het bouwen van een website. Door een goede domeinnaam te kiezen, betrouwbare hosting te vinden en je DNS-instellingen correct te configureren, leg je een solide basis voor je online aanwezigheid.

Hopelijk helpt deze uitleg je om een beter begrip te krijgen van deze belangrijke concepten in de wereld van websites.

© Webshift 2024
BTW: BE 0642.991.026