Terug naar overzicht

Hoe je het beste een WordPress website laat maken

20 augustus 2024

Als je een nieuwe WordPress-website wilt laten maken, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Hieronder geef ik je inzicht in mijn werkwijze en waar je op moet letten als eindklant.

Mijn werkwijze: geen pagebuilders, wel aangepaste oplossingen

Ik kies ervoor om geen gebruik te maken van pagebuilders zoals Elementor of WP Bakery. Hoewel ik bekend ben met deze tools, verkies ik een aanpak waarbij ik minder afhankelijk ben van de code en updates van deze plugins. Dit voorkomt problemen met de performantie en het onderhoud van de website. In plaats daarvan gebruik ik Advanced Custom Fields (ACF) om een robuuste en flexibele website te bouwen.

Met ACF kan ik eenvoudig velden toevoegen voor afbeeldingen, tekst, tabellen, galerijen en andere content. Deze velden worden in de paginatemplate geïntegreerd, zodat je op de achterkant van de website eenvoudig wijzigingen kunt aanbrengen zonder de structuur of lay-out van de website te verstoren. Deze aanpak zorgt voor een schone en efficiënte code, die specifiek is afgestemd op jouw behoeften. Alle paginatemplates die op deze manier zijn opgebouwd, worden samengebracht in een uniek thema dat speciaal voor jou is ontwikkeld. Hierdoor krijg je een website die volledig op maat is gemaakt en zonder ruis kan worden beheerd.

Wat met de plugins?

Een WordPress-plugin is een stuk software dat je kunt toevoegen aan je WordPress-website om extra functionaliteit te bieden of bestaande functionaliteit uit te breiden. Plugins stellen gebruikers in staat om hun websites aan te passen zonder dat ze code hoeven te schrijven. Ze kunnen variëren van eenvoudige aanpassingen tot uitgebreide tools en functies.

Ik kom vaak websites tegen met 20 tot 40 plugins; ik houd mijn aantal plugins liever beperkt tot 5 a 10. Dit is essentieel voor de websiteprestaties en onderhoudbaarheid.

Bij het ontwikkelen van een website is het dus belangrijk om het aantal plugins te minimaliseren. Plugins kunnen conflicten veroorzaken met andere code of met WordPress-updates, wat kan leiden tot problemen. Ze kunnen ook de laadtijd van je website vertragen. Bovendien kan een overvloed aan plugins de overdraagbaarheid van je website bemoeilijken als een ander bureau of developer aan de slag moet.

Ja, maar veel WordPress websites gebruiken Elementor…

Je vraagt je misschien af: “Thomas, veel WordPress-websites die ik tegenkom zijn toch vaak gemaakt met de Elementor-pagebuilder. Moet ik dat dan ook niet doen?”

Laat je niet leiden door de voorkeuren van een bureau of developer en wat jij echt wilt voor jouw website. Vaak hebben deze professionals als doel om zoveel mogelijk geld te verdienen met zo min mogelijk moeite en kennis. Elementor en andere pagebuilders maken het mogelijk om met drag & drop een website te creëren, vaak met behulp van talrijke plugins voor pietlullige functies. Dit kan leiden tot een visueel aantrekkelijke website waar je in eerste instantie tevreden mee bent.

Echter, na enkele maanden kunnen er updates nodig zijn. Soms blijven deze updates niet bij, en als je pech hebt, kan het zijn dat de developer niet bereid is om dit tegen een redelijke prijs te blijven doen. Vaak leidt dit ertoe dat de klant zelf probeert updates uit te voeren, wat kan resulteren in problemen, waardoor je uiteindelijk weer op zoek gaat naar een andere developer of agency. Deze nieuwe partij zal meestal eerst een offerte en een audit moeten maken om alle updates in orde te brengen voordat verdere stappen kunnen worden genomen. In sommige gevallen zegt deze partij zelfs dat dit niet wordt overgenomen.

Deze manier van werken kan niet alleen frustrerend zijn voor de eindklant, maar schaadt ook de algehele markt. Veel developers die met Elementor werken, claimen vaak front-end webdeveloper te zijn zonder daadwerkelijk de onderliggende code te begrijpen. Dit maakt het voor jou als klant moeilijk om te beoordelen wat een kwalitatieve website werkelijk inhoudt.

Wees dus op je hoede bij het aanvragen van een prijsopgave voor een WordPress-website. Als een agency bijvoorbeeld €5000 vraagt voor een homepage, enkele dienstenpagina’s en een contactpagina, vraag dan direct of deze website met Elementor of een andere kant-en-klare pagebuilder wordt gemaakt. Dit kan je helpen om te begrijpen of je te maken hebt met een oprechte ontwikkelaar of iemand die eenvoudigweg gebruik maakt van standaard tools zonder diepgaande technische kennis.

Waar je op moet letten bij het kiezen van een bureau of developer

Als je een offerte aanvraagt voor een WordPress-website, vraag dan altijd naar de volgende zaken:

  • Wordt de website met een custom thema gemaakt? (Een echte Front end Developer maakt meestal een custom thema voor een professionele website.)
  • Wordt er met een page-builder gewerkt? (Zo ja, controleer dan de verhouding tussen de prijs en de gebruikte pagebuilder.)
  • Welke plugins worden er allemaal geïnstalleerd? (Meer dan 15 plugins? Overweeg dan alternatieven!)
  • Moet ik eenmalig betalen voor de website? (Vermijd contracten voor meerdere jaren en zorg ervoor dat je flexibiliteit hebt om van provider te veranderen indien nodig.)
  • Wat met het onderhoud/updates achteraf? (Maak duidelijke afspraken over het onderhoud en de updates van je website voor een optimale werking op lange termijn.)

Conclusie

Het bouwen van een professionele WordPress-website vereist aandacht voor detail en een doordachte aanpak. Door te kiezen voor een op maat gemaakte oplossing zonder overmatig gebruik van plugins of pagebuilders, verzeker je jezelf van een website die snel, betrouwbaar en eenvoudig te onderhouden is. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent en vraag altijd naar de details van de ontwikkeling en het onderhoud voordat je een definitieve beslissing neemt.

Nog niet zeker over welk platform het beste is voor jouw toekomstige website? Lees hier meer over in deze blog: Wanneer gebruik ik welk websiteplatform?

© Webshift 2024
BTW: BE 0642.991.026